|
[PROPOZYCJA]
Serwer: SURVIVAL
Witam serdecznie!
Na serwer trafiłem dopiero kilka dni temu. Spodobał mi się sposób jego organizacji oraz wprowadzony balans rozgrywki więc uważam go za godny polecania, natomiast rzuciło mi się w oczy jedno niedociągnięcie: w ślicznie zbudowanym i przejrzyście wykonanym serwerowym sklepie nie są dostępne do zakupu i sprzedaży wszystkie itemy
Zdziwiło mnie to, że możemy kupić/sprzedać "ekskluzywne" itemy takie jak eltyry czy latarnie a nie są dostępne te podstawowe np. skóra, jedzenie czy narzędzia i zbroje Owszem, zazwyczaj są do dostania wszystkie itemy potrzebne do craftu, ale sklep powinien być UDOGODNIENIEM, podnoszącym komfort gry, przyspieszającym wykonywanie podstawowych czynności. Wygodniej byłoby kupić przykładowo: pożądanego rodzaju płotki zamiast szukać desek, patyków a potem składać. Ogranicza to również możliwości zarobku - zamiast "śmieci" sprzedać na grosze, wyrzucamy je do lawy (BEZ SEGREGOWANIA! ;D)
Mogą pojawić się głosy, że mamy rynek aukcji (/ak) gdzie możemy sprzedać i kupić cokolwiek. Jasne, po to przecież jest i cieszy się popularnością. Właśnie to negatywnie wpływa na czytelność a zarazem widoczność naszych ofert. Ale zasadniczą różnicą jest to, że sklep działa natychmiastowo a aukcje trwają dopóki nie znajdzie się chętny.
Jedno z proponowanych rozwiązań jest oczywiste: w sklepie pojawią się wszystkie dostępne do zdobycia w grze itemy (za wyjątkiem tych z nałożonymi zaklęciami, eliksirów i fajerwerków - z wiadomych przyczyn) łącznie z pochodnymi obecnych (tj. terakota i glazura, barwiona wełna i szkło...). To dało by pełną funkcjonalność aktualnego sklepu.
Alternatywnym rozwiązaniem jest skorzystanie z aktualnych pluginów i udostępnienie graczom (wszystkim, nie tylko VIPom!) tworzenie własnych sklepów tabliczkowych analogicznie do serwerowego. Wiem, że takie sklepy z powodzeniem działają na innych serwerach podobnego typu - jest to sprawdzone rozwiązanie. Pozwoliłoby to na stworzenie pełnoprawnego rynku dowolnych towarów. Znacząco urozmaica rozgrywkę dając graczom możliwość budowania i urządzania ich sklepów lub całych galerii a także pozwalając im na sprzedaż i zakup itemów po satysfakcjonujących ich cenach, w dowolnej ilości. Tworzy to pole do popisu dla reklamy serwera i przynosi realne zyski - gracze VIP/SVIP mogą uzyskać możliwość posiadania sklepu w lepszej lokalizacji. Odciąża to także rynek aukcji: towary sprzedawane masowo przeniosą się do sklepów a w /ak zostaną te najcenniejsze i niepowtarzalne takie jak zaklęte bronie czy itemy kolekcjonerskie.
Z góry dziękuję za przeczytanie mojego wywodu Mam nadzieję, że zachęciłem nim innych graczy do poparcia tej inicjatywy a administrację do rozważenia rozwiązania problemu.
Pozdrawiam, TheTektyw
|