Propozycja na lobby |
Typ wątku: [PROPOZYCJA]
Nazwa serwera: Lobby
Opis:
Jak dobrze wiemy, ostatnimi czasy na serwerze pojawia się masa botów. Obstawiam że jest to uciążliwe zarówno dla graczy jak i administratorów żeby co chwile pilnować czy takowy nie spami. Stąd też moja propozycja która nie wiem czy do końca była by możliwa do wykonania. Ale głównie chodzi o to żeby w momencie zalogowania na chacie pojawiło się pytanie wybrane z puli tak jak to jest w przypadku quizów na serwerach. W momencie odpowiedzi błędnej gracz był by wyrzucany, a z racji na ilość możliwych odpowiedzi boty nie miały by prawdopodobnie jak tego pominąć.
Ale głównie chodzi o to żeby w momencie zalogowania na chacie pojawiło się pytanie wybrane z puli tak jak to jest w przypadku quizów na serwerach.
no nie wiem.... nie wszyscy gracze są wykształceni... to może troche wykluczać młodszą część społeczności (mnożenie i dzielenie może być dla nich wyzwaniem) "Jest tylko jeden sposób na walkę z plagą, Izoluj i czekaj aż zniknie"
Była już wprowadzona podobna zapora, którą można włączyć na czas ataków. Polegała na wybraniu innego przedmiotu z obszernej puli. Pojawiała się po zalogowaniu.
Mogło by to polegać na podaniu pierwszej bądź ostatniej liczby/litery danego kodu bądź słowa. Raczej to nie było by problematyczne dla ludzi. Natomiast dla botów było by za dużo możliwości.
Wszelkie zabezpieczenia typu "przepisz kod" nie mają większego sensu, kiedy osoba botująca ma jakiekolwiek pojęcie o programowaniu. Wystarczy, że listninguje chat, wycina odpowiedni fragment kodu - i bot go przepisuje.
Wszelkie pytania matematyczne da się rozwiązać podobnie (kod który analizuje i rozwiązuje te działania to kwestia max 15 minut). Reszta pytań to kwestia rozwiązania ich ręcznie i zrobienia bazy, dzień, góra dwa. Pytania te nie mogą być trudne, ze względu na to, że część graczy po prostu by ich nie rozwiązała. Propozycja jak i projekt skutecznego anty-bota jest gotowa, i już prawdopodobnie w wykonaniu. Więcej w tym temacie, i dokładniejszych informacji udzieli już prawdopodobnie Miro. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
3 gości |