[PROPOZYCJA] Stoiska przy MineShop oraz na rynku |
1. Typ wątku: [PROPOZYCJA]
2. Nazwa serwera: Survival 3. Opis: Witam! Chciałbym przedstawić dość prostą propozycję - dodanie stoisk w miejscach innych niż /warp targ, aby graczy mogli tworzyć sklepy tabliczkowe na spawnie w alternatywnych i równie łatwo dostępnych lokacjach. Warto zwrócić uwagę, że w tej chwili możliwość wynajmu straganu cieczy się popularnością do tego stopnia, że w użytku jest spora część stoisk również w zakątkach targowiska, dość daleko od punktu warp'u. Z tego powodu warto rozważyć, czy stoiska w proponowanych punktach przy innych charakterystycznych warp'ach nie będą prostsze do wypromowania wśród graczy, a co za tym idzie - bardziej dochodowe. Jako najlepsze potencjalne miejsca wskazujemy okolice /warp sklep - duży, niezagospodarowany plac i odpowiedni obszar z oczywistych przyczyn handlowych
![]() Propozycja umiejscowienia oraz wyglądu nowych stoisk jest już przygotowana! Razem z Zinrrey'em postaraliśmy się o imitację (na serwerze creative) placu przy sklepie oraz rynku, oczywiście z zachowaniem rzeczywistych wymiarów i materiałów. Zostały zbudowane stragany przypominające te obecne na /warp targ - 8 w okolicy MineShop oraz 4 na rynku (może zostać rozważona możliwość z siedmioma straganami). Ich wymiary to 9x6 bloków, dobór materiałów sprzyja pobliskim budynkom, a rozmieszczenie nie koliduje ze ścieżkami, przejściami w głąb spawnu, czy wyeksponowanymi konstrukcjami. Wszystko jest do obejrzenia na działce CV (-1; 6) (TheZerter)
Porcja poglądowych zdjęć: /warp sklep:
/warp rynek:
Zapraszamy do obejrzenia stoisk "na żywo"! Czekamy na Wasze opinie
Myślę, że wystarczy jednak /warp targ. Jest to dobry pomysł, ale trzeba teraz przemyśleć ile graczy tak naprawdę skorzystałoby z takich targowisk koło sklepu, skoro mają sklep obok siebie. /warp rynek to dla mnie kolejny, niepotrzebny warp.
Myślę, że skorzystają ci, których przerażą zaporowe ceny w MineShop
![]() Nie powiedziałbym, że /warp rynek jest niepotrzebny, ale jeśli będzie tam coś oprócz domków z pewnością będzie bardziej użyteczny, niż jest w tej chwili. Cytat:Myślę, że wystarczy jednak /warp targ. Jest to dobry pomysł, ale trzeba teraz przemyśleć ile graczy tak naprawdę skorzystałoby z takich targowisk koło sklepu, skoro mają sklep obok siebie. /warp rynek to dla mnie kolejny, niepotrzebny warp. /warp targ wystarczyć wystarczy, ale jest sporo pustego miejsca przy sklepie i na rynku, które można właśnie w taki sposób wykorzystać - łącząc funkcjonalność i estetykę. Właśnie stoiska koło sklepu powinny cieszyć się największym zainteresowaniem, bo /warp sklep jest najbardziej oblegiwanym warpem i przy okazji, bez przemieszczania się po spawnie można porównywać ceny na bieżąco w sklepie i na stoiskach upatrując lepsze okazje. /warp rynek już istnieje i można przedstawionym sposobem sprawić, żeby stał się bardziej atrakcyjnym miejscem na spawnie.
Osobiście uważam że stragany w okolicy sklepu moglibyśmy sobie odpuścić. Natomiast uważam, że kilka stoisk na /warp rynek by nie zaszkodziło, tym bardziej że pomyśleliście również o tym jak to rozmieścić by nie kolidowało z infrastrukturą i jednocześnie ułatwiliście tym pracę administracji. Podsumowując jestem za straganami na /warp rynek, natomiast stragany w okolicach sklepu odpuściłabym.
Popieram Lady, w okolicy sklepu i tak jest sporo ludzi, byłby dodatkowy tłok, co utrudniło by poruszanie się - tak jak napisałeś, sprawdzania cen.
Co do /warp rynek, fajny pomysł, nie ma tam wykorzystanej przestrzeni, a to było by ładne urozmaicenie. Fajnie by się komponowało z resztą, bo ładne zbudowane ![]() ![]()
Jestem zmuszony zdementować teorie o ośmiu straganach jako potencjalnej przyczynie zatłoczenia /warp sklep. Mam nawet solidne podstawy, aby stwierdzić, że są to herezje! Otóż gdy tylko przeczytałem wpisy powyżej, poczyniłem obserwacje owego warp'u. Od godziny 19:15 z niecierpliwością śledziłem ruch w MineShop. Nawet z bardzo dużą niecierpliwością, ponieważ przez pierwsze dwadzieścia minut były aż dwie wizyty! Należy zauważyć bardzo istotny szczegół: ciężko o większą aktywność niż w piątkowe popołudnie przed eventem, przez cały czas trwania badań ilość osób online nie spadała poniżej 40 osób na serwerze survival. Niewątpliwie Mineworld cieszy się sporą popularnością i zrzesza setki graczy, ale śmiem wątpić, iż główną przyczyną sukcesu jest możliwość odwiedzenia serwerowego sklepu. Obserwacje ruchu kontynuowałem aż do ogłoszenia otwarcia /warp event (tam jest dopiero ruch i tłok!) i do godziny 20 zanotowałem wizyty OŚMIU osób (tyle samo, ile stoisk może zostać umieszczonych. Przypadek?), część z nich odwiedziła sklep kilka razy co daje wynik około 12 wizyt w ciągu niecałych 45 minut. Nie jestem gołosłowny - aby uniknąć rzucania słów na wiatr, dokumentacja 24 minut obserwacji jest dostępna pod tym linkiem. Jeśli ktoś nie wierzy moim kalkulacjom i uważa, że zaniżam wynik - zapraszam do sprawdzenia, przyspieszyłem dwukrotnie aby ułatwić ^^
Pragnę zatem uspokoić: dodanie stanowisk w okolicy sklepu nie wywoła niepohamowanego nawału handlarzy, nie spowoduje zamieszek, nie będą rzucane widły i nie będzie potrzebna pacyfikacyjna interwencja wojska. Nawet w drzwiach nikt się nie zablokuje (zawsze można przejść po kolei), bowiem w szczytowym momencie przypadkiem do sklepu w jednej chwili trafiły 2 osoby. Problem moze sprawić, że jedna z nich bezcelowo biegała po placu przed rynkiem. W wypadku obecności stoisk będzie trzeba biegać alejką
![]() Lady, Nightmara, oraz pozostali, którzy nie mieli okazji się wypowiedzieć: jeśli macie inne, faktyczne powody, dla których gracze pod żadnym pozorem nie powinni mieć możliwości najmu stoiska poza targiem - czekam na argumentację ![]() PS: Serdecznie pozdrawiam osoby, których wizyta została uwieczniona ^^
Po tak dobitnym materiale dowodowym który TheTektyw zgromadził, można wywnioskować jedno: ruchu nie ma, można wprowadzać! :D
Dodam że osobiście pomysł mi się bardzo podoba :) |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
2 gości |